Hogyan mentsük meg a lajosmizsei vasút fejlesztését?
2024. június 04. írta: Budapest HBF

Hogyan mentsük meg a lajosmizsei vasút fejlesztését?

Rosszul áll a szénája a budapesti elővárosi közlekedés mostohagyerekének, a lajosmizsei vasútvonalnak. A napi üzem eleve botrányos viszonyok között zajlik, azonban a régóta ígért fejlesztés kilátásai sem jók:

  • A Budapesti Fejlesztési Központ kidolgozott ugyan koncepciót a vasútvonal fejlesztésére, de a grandiózus elképzelések mögött valós forrás nincs.
  • Hiszen Lázár János miniszter valamennyi fejlesztést leállított, így máshol sincs esély valódi előrelépésre, nem, hogy itt. Ezután némileg meglepő, hogy pont ő járt a napokban Pestszentimrén, ahol szokásos stílusában próbálta helyretenni a tiltakozó helyieket.
  • Utóbbiak ugyanis olyannyira léteznek, hogy a XVIII. kerületi és a gyáli polgármester is jobbnak látta mögéjük állni.

De mi is a helyiek problémája? A legfontosabb, valóban érdemi kifogás a frekventált közúti átvezetések hatalmas felüljárókkal való kiváltása. Bár ezek helyenként segítenék a vasúton való átkelést, jelentős helyigényük miatt a megépítésükhöz érdemben kellene házakat bontani, továbbá a városképet is rontanák. A többi kifogás, például ami a tehervonatokat illeti, inkább tekinthető a más politikai ügyekkel (pl. akkugyárak) kapcsolatos lakossági bizalmatlanság megnyilvánulásának, mint valós problémának.