A húsz legkirályabb vasutas reklámfilm
2017. július 11. írta: Budapest HBF

A húsz legkirályabb vasutas reklámfilm

A MÁV-Start közelmúltbeli, felemásra sikeredett marketingötletei kapcsán felmerült bennünk, hogy össze kéne gyűjteni a műfaj legjobbjait. Némi kutakodás után sikerült is húsz, igencsak jól sikerült vasutas reklámvideót összeszedni.

A legnagyobb merítés persze a különböző német cégeknél volt, így az összeállításban is ők vannak többségben, de azért látszik, hogy máshol is adnak a marketingre az USÁ-tól Japánig. Az összeállításunk persze korántsem teljes, hiszen lehetetlen valamennyi vonatkozó mozgóképet megtekinteni, így ha valaki még a lentieken kívül tud még ütős anyagról, akkor nyugodtan küldjön linket, és a bónuszok közé be is rakjuk! Az oldal alján pedig szavazni is lehet a versenyzőkre!

Indul az InterCityExpress! (Deutsche Bahn, 1991)

Rögtön egy brutálerős versenyzővel kezdjük. A Deutsche Bahn mindig is kiváló volt marketingben, amit semmi sem illusztrál jobban, mint, hogy sokáig még saját TV-csatornát is fenntartott. Hogy nem ma kezdték a szakmát, az mutatja az alábbi reklám, melyet az InterCityExpress (ICE) nevű, nagysebességű hálózat indulása alkalmából rakták össze. Tökéletes alkotás, ma, lassan 30 év elteltével is maximálisan megállja a helyét. Guten Morgen, Horst! :)

Amikor valakinél csúnyán behúzzák a kéziféket... (Deutsche Bahn, 2012)

Volt pár éve egy nem túl acélos Jason Statham film, melyben Sophia Vergara mellei mellett arra a jelenetre emlékszünk, amikor az előzőleg megpüfölt hősnő a Statham által rommávert, megkötözött bűnbanda vezérén áll bosszút. Méghozzá úgy, hogy levágással fenyegeti, igen, annak a levágásával. Végül nem teszi meg, de képzeljük el, mintha mégis megtenné! Nagyjából erről szól az alábbi DB-reklámfilm:

Jön a főnök! (Deutsche Bahn, 2010)

A Ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső vad bulijelenetét nehéz überelni, de amennyire egy reklámfilm keretei között lehet, azért az alábbi videó elején kibontakozó irodai orgia közelít hozzá. Aztán megjön a főnök, méghozzá nem akárhogy! Ezek után mondja valaki, hogy a németeknek nincs humora!

"Pisilnem kell!" (Deutsche Bahn, 2012)

A DB a focirajongókban is látott piaci fantáziát, így meg is célozta őket egy rövid spottal. Egyszerű, velős, nem is igazán lehet mit hozzátenni.

"Na, ennek van jövője!" (ÖBB, 2009)

Az osztrákok szintén nagy spílerek vasúti videókban, elég csak az ÖBB youtube-oldalát végignézni, szinte emészthetetlen mennyiségű mozgóképpel látják el az érdeklődőket. Mindezek közül most nézzük a railjet egyik reklámját, amely kissé szájbarágós ugyan, de a transformerses látványvilág mindent űberel.

Osztrák-magyar 0-2 (ÖBB, 2016)

Biztosan mindenki emlékszik a tavalyi magyar-osztrák 2-0-ra, sőt valószínűleg az ÖBB eme videójára is, hiszen akkoriban nagyon sokan megosztották. Ebből nem csak az derül ki, hogy az ÖBB ért a marketinghez, hanem az is, hogy az osztrákok veszíteni is tudnak. Szóval marketing és fairplay téren 0-2 oda :)

Kritika welcome! (SBB, 2016)

A svájciak sem fukarkodnak videóanyaggal, náluk is érdemes a youtube-oldalt böngészgetni. Könnyités, hogy náluk minden háromnyelvű, ami talán a megértést is segiti. Az alábbi ironikus filmecskében arra kérik az utasokat, hogy bátran hivják fel a vasúttársaság figyelmét a hiányosságokra. Mikor fogunk ilyet látni a MÁV-csoporttól?

Kids free! (NS, 2015)

A holland vasút, azaz a Nederlandse Spoorvagen is villantott pár éve egy aranyos videóval. A vasútmániás kissrác tréfát űz a mutterből. Tegye fel a kezét, aki csinált már hasonlót - annyira azért nem életszerűtlen :) Ja, és persze tegyük hozzá, hogy az egész reklám nem öncélú, hanem egy kedvezményt hirdet, amely szerint 4-11 éves gyerekek is ingyen utazhatnak a szüleikkel. Szóval a kölök még pénzt is spórolt a családnak.

Az angol vasút lírában elmondva (British Rail, 1988)

A németeknél azért az angolok mindig is bolondosabbak voltak. Mégis, kinek jutna eszébe a kontinensen versbe szedett szöveget alátolni egy vasúti videónak? De ez persze csak a cukor a sütin, a videó a csodálatos felvételek miatt maradandó igazán. (Mivel ez irodalmi szöveg, a feliratozás során nem ragaszkodtunk teljesen az eredetihez.)

Angol InterCity-reklámok (British Rail, 1980-1985)

A britek az InterCity marketizálásának elég keményen nekifeküdtek a 80-as években, sorra jöttek ki a jobbnál jobb reklámok, ezekből látunk most kettőt. Letagadhatatlanul angol videók, igazából csak attól nem Monty Python, hogy nem pont John Cleese, vagy Graham Chapman játssza a karaktereket. This is the age of the train!

".. és végül az egész népet mozgásba hozzátok" (VR, 2008)

Kutakodásunk során magunk is meglepődtünk, hogy a finn testvérek mennyire ott vannak a szeren vasutas reklámokban. A lenti két videó értelmezéséhez tudni kell, hogy az amúgy nem kisnevű Eliel Saarinen által tervezett helsinki főpályudvar főhomlokzata előtt négy kolosszusszerű szobor áll, melyek világító gömböket tartanak. A finn vasút, a VR meg is látta ezekben a marketing-potenciált, és életet lehelve a karakterekbe látványos filmecskéket forgatott.

helsinki.jpeg

A helsinki főpályaudvar kolosszusai (forrás: photocase.com)

Az első a nagysebességű műfaj ottani elérése alkalmából készült némi gyors történeti áttekintéssel fűszerezve.

150 éves a finn vasút (VR, 2012)

A másik pedig a finn vasút 150. szülinapja alkalmából. Igazából nehezen tudtuk eldönteni, hogy a számos életre kelt szobros anyag közül melyiket rakjuk még be, végül a finn kislány cukisága eldöntötte a kérdést :)

Välkommen ombord! (SJ, 2011)

A svédek IC-promovideója nem túl bonyolult, de rendesen össze van rakva. Mintha valami vasúti Ikeában éreznénk magunkat, még a bácsika is az összeszerelési útmutató karakterére hajaz. Hej, hej! :)

175 éves az orosz vasút (RŽD, 2012)

Az orosz vasút mégiscsak a legnagyobbak közé tartozik a világon, eszméletlen léptékekben tolják a műfajt. Így értelemszerűen a videóversenyben is kellett valamit homorítani, pláne, hogy közben 175 éves lett a vasútjuk. A szépséges Jelena végigkalauzol minket az orosz vasút történetén fél percben :)

"Brothers" (Canadian Pacific, 2011)

A Kanadában és az USÁ-ban is kiterjedt hálózatot működtető CP sem kismiska mozgóképileg, számos kiváló videót találni tőlük a neten. A legjobbnak a széttartó, ám végül kibékülő testvérek sztoriját feldolgozó klipet tartjuk. Papírzsepiket elő! :)

 

"... they are basics" (Amtrak, 2009)

Bár az USA vasútja elsősorban nem a személyszállításról híres, azért a keleti parton ők is csak összehoztak egy nagysebességű vasutat Boston és Washington DC között. Az Acela nem is sikerült rosszul, és a reklámvideója is elég meggyőző.

My first train ride (indiai vasút, 2017)

Bár nem az indiai vasút csinálta, mégis kiváló imázsfilmnek tekinthető az alábbi videó, melyben egy kisfiú első útját követhetjük végig egy vérbeli, hamisíthatatlan indiai expresszen. Bár azért a jó kis plackart elrendezésű, rácsos, kisablakos termes fekvőkocsik hangulata enyhén szólva más, mint az Acela-ICE-railjet csapaté, azért csak megjön az ember kedve a vonatozáshoz a képeket elnézve.

九州新幹線 (JR, 2004)

A japánok is próbálkoztak sokat a vasúti reklámokkal, de annyira nem győzött meg minket a felhozatal. Egyet kivéve. Amikor a Shinkanszen elérte Kjúsú szigetét, egy igen látványos, össznépi örömködést bemutató videóval köszöntötte a JR az új vonalat.

Utazzon Ön is Bzmottal! (MÁV, 1980 k.)

És azért a végére rakjunk ide egy kis hazait is. Bár ma már ultratakaréklángra kapcsolt a MÁV-Start videógyártás terén, azért a 70-es, 80-as években még sorozatban készültek a reklámfilmek. Ezek többnyire persze borzalmasak voltak, mai szemmel nézve sírva fakadunk a béna színészeken, illetve a szemkiégetően gagyi grafikákon. De azért sikerült jót is csinálni, ennek illusztrálása végett raktuk be az összeállításba az alábbi, Bzmot-tal villogó (!) reklámfilmet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozlekedesiklub.blog.hu/api/trackback/id/tr9412621979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2017.07.12. 12:28:02

Az utolsónál hogyan tudtak a Bz ablakán kihajolni? Bz-n csak max pár centire nyitható bukóablak van.
süti beállítások módosítása