Hogyan ne szívassuk meg Miskolcot?
2018. október 30. írta: Budapest HBF

Hogyan ne szívassuk meg Miskolcot?

Mi fog történni?

2019-ben folytatódik a Rákos-Hatvan közötti vasúti vonalszakasz felújítása. Mondandónk pozitív része itt nagyjából véget is ér: szokás szerint a projekt erősen vitatható és takarékos, a költsége viszont jó magas. De a legnagyobb baj, hogy a munkák miatt jövő februuártól decemberig, azaz 10 hónapon át egyáltalán nem fog járni vonat Pécel és Aszód között. Így egy fontos elővárosi vonalon és fél Kelet-Magyarország felé jóval nehezebb lesz a közlekedés, mint eddig.

Ez persze önmagában sincs rendjén. Ha összevetjük a ma zajló vasúti projekteket a néhány évtizeddel ezelőtti munkákkal, azt látjuk, hogy minden egyre drágább, ám egyre kevesebb fejlesztéssel szolgál, és a kivitelezési minőség is egyre rosszabb. S mindemellett az építkezések során egyre többször és hosszabb ideig szünetel a vonatközlekedés, így a beruházások során a meglévő utasainak jelentős részét elveszíti a vasút.

Nem ez az első eset

Bár az elmúlt 10 évben nagyságrendekkel nagyobb fejlesztési források jutottak a vasútnak, mint a megelőző évtizedekben szinte bármikor, sajnos a lehetőséget a rendszer nem használta ki elég jól.

A projektek túlnyomó többsége a meglévő infrastruktúra helyben történő felújítására korlátozódott, már egy-egy új megállóhelyért, vagy plusz váltóért is imádkozni kellett, így nem csoda, hogy sok helyen évszázados hibákat konzerváltak. Emiatt az utasok sem feltétlenül élték meg nagy előrelépésnek a fejlesztéseket; a Rákos-Hatvan vonalszakasz felújításának például a távolsági utasok számára az lesz az egyedüli hozadéka, hogy talán visszaáll a 20 évvel ezelőtti InterCity-menetidő. De ugyanígy nehéz érdemi előrelépésről beszélni a teljesen elbaltázott módon felújított pusztaszabolcsi vonal esetében is.

dio_sd_provizo_rium.jpg

Nem mindig volt ez így: Érden, a Diósdi úti kettős aluljáró építésekor mindkét felette menő vasútvonal forgalmát fenntartották ideiglenes acélhidakon

Mindezek után jó lenne leírni, hogy de legalább a meglévő rendszerek felújítása jól sikerült, ám sajnos ez sem igaz. Említhetnénk például a 30a (székesfehérvári) vasútvonal biztosítóberendezését, mely rendszeres meghibásodásaival a mai napig komoly bosszúságot okoz az utasoknak. Működőképes állomási liftet pedig szinte sehol nem sikerült építeni, így az utasok, akik eddig szintkülönbség nélkül átjuthattak a síneken, a fejlesztés eredményeként mászhatják a lépcsőket.

Ráadásul szinte valamennyi felújítás ideje alatt hosszú ideig szünetelt a vasúti közlekedés, legtöbbször értelmes alternatíva nélkül. A Budapest-Esztergom vonalon több évig kényszerültek pótlóbuszra az utasok, de szintén teljesen elüldözte a használókat a pécsi vasútvonalról az Érd felső - Kelenföld szakasz 13 hónapos lezárása. Utóbbi ráadásul az ország legnagyobb ipari üzemei közé tartozó MOL-nak és a Dunaferrnek is komoly anyagellátási nehézségeket és többletköltséget okozott. A forgalom szünetelésének egyetlen haszonélvezője volt, a kivitelező, aki azonban magas árakkal, a megrendelői igények sorozatos ignorálásával, és hónapokig tartó semmittevéssel honorálta a kényelmes munkaterületet.

Mindenesetre jelen fázisban fentieken már változtatni nem lehet. Egyet viszont nagyon is lehet, és meg is kell tenni: az utasokat ért kényelmetlenségeket mérsékelni kell. Olyan menetrendre van szükség a felújítási munkák idején, amely minimalizálja a buszos pótlást és az átszállások számát.

A Magyar Közlekedési Klub már a 40a (Budapest-Pusztaszabolcs) vasútvonal esetében is megfogalmazott javaslatot az utasokat érő kellemetlenségek csökkentésére. Akkor a felvetések nem találtak meghallgatásra, most azonban reméljük, hogy másképp lesz.

Kerüljünk Vác felé!

Ha egy vasútvonalat felújítás miatt hosszabb időre le kell zárni, az első, amit meg kell vizsgálni, hogy lebonyolítható-e legalább a forgalom egy része kerülő útirányon. Ilyenre már voltak pozitív példák a múltban, és jelen projekt esetében is találtunk egy megoldást.

707780kicsi_1.png

Miskolc és Hatvan felől ugyanis Aszód-Vácrátót-Vác útirányon át is el lehet jutni Budapestre, méghozzá végig villamosított vasútvonalakon. Ez ráadásul igazán nagy kerülőt sem jelent, hiszen a 80a (Budapest-Hatvan) vasútvonal maga sem egyenes úton megy Budapestre, így a másik útirány mindössze kb. 15 km-relé hosszabb. Azaz van jó alternatív útvonal, mely segítségével megmaradhatnak a közvetlen vonatok Budapest és Miskolc között.

De vajon beilleszthetőek-e ezek a plusz vonatok a kerülő útirányon? Nézzük meg a szakaszokat külön-külön!

Budapest-Vác (70)

A váci vasútvonal és a Nyugati pályaudvar jelenleg kapacitásának határán üzemel, így tetszőleges időpontban nem lehet vonatokat beilleszteni. Budapest-Nyugatiból Vácra jelenleg kétóránként van megállás nélküli haladást lehetővé tevő üres időablak: a Budapest és Prága között haladó Metropolitan Eurocity ugyanis csak kétóránként közlekedik, ám az ütemes menetrend miatt minden órában ki van hagyva számára a hely a menetrendben. Tehát a másik órában tudna haladni a miskolci IC.

Vác-Vácrátót (71)

Vácon irányváltás szükséges, majd a 71-es (Vác-Veresegyház-Budapest) vonalon kell közlekedni Vácrátótig. A jelenlegi menetrendi struktúrán azonban itt kissé változtatni kell, ugyanis az S71-es és G71-es veresegyházi vonatok menetrendileg ütköznének a terelt vonattal. Az S71-es vonatokat kétóránként szét kell bontatni egy Budapest-Őrbottyán és egy Veresegyház-Vác vonatra, illetve a G71-es vonatokat kétóránként Vácrátótig kell lerövidíteni.

Vácrátót-Galgamácsa (77)

A 77-es (Vácrátót-Galgamácsa) vonalon jelenleg nincs közlekedés, így itt inkább a pálya műszaki állapota kérdéses, a vonat pontos menetideje ettől függ. A vonalon elvileg 80 km/h-val lehet menni, azonban a leromlott pályaállapot miatt több helyen jelentős sebességkorlátozások érvényesek. A terelés megkezdése előtt ezen pályahibák kijavítása szükséges, hogy a vonal végig legalább 60 km/h sebességgel járható legyen.

Galgamácsa-Aszód (78)

A Galgamácsa és Aszód közötti vasútvonalon jelenleg napi 8 pár személyvonat közlekedik (Aszód-Balassagyarmat), ezek a miskolci vonalhoz csatlakoznak Aszódon. Mivel azonban a miskolci fővonal menetrendje az építkezések miatt alapvetően módosulni fog, így ezen a vonalon nem kell menetrendi kötöttségekkel számolni, a személyvonatok menetrendje illeszthető a terelt vonatokhoz. A pályafelújítást úgy szükséges megszervezni, hogy Aszód állomás nyugati bejáratánál egy vágány folyamatosan járható maradjon az építkezés alatt.

 

A 70-es (Budapest-Vác-Szob) vasútvonalon a prágai EC-k ellenórájában kétóránként van szabad időablak, ezalól kivétel a napi 1 pár varsói vonat (Varsovia EC), mely jelenleg az egyik Metropolitan EC ellenórájában közlekedik (Nyugatiból indul: 8:41, érkezik 19:19). Annak érdekében, hogy ebben az ütemben ne maradjon ki a terelt vonat, lehetséges lenne a Varsovia EC ideiglenes visszahelyezése a Keleti pályaudvarra, a tavalyi menetrendje szerint (Budapest-Keletiből indul: 8:25). Rákospalota-Újpest és Vác között közvetlenül a terelt vonat “árnyékában” közlekedhetne, az országhatárt már eredeti menetrend szerint tudná átlépni. Amennyiben nem fér el ilyen formában sem a menetrendben, abban az esetben a terelt vonat ebben az ütemben csak Váctól/Vácig közlekedne, ahol biztosított átszállás lenne Budapesttől/Budapestig a Varsovia EC-re.


A 71-es (Budapest-Veresegyház-Vác) vonalon a Vácrátót-Vác állomásköz miatt szükséges az S71-es és G71-es vonatok menetrendjének módosítása. Annak érdekében, hogy a terelt vonat nagy időveszteség nélkül közlekedhessen, az S71-es vonatokat kétóránként ketté kell vágni egy Budapest-Őrbottyán és egy Veresegyház-Vác viszonylatra, utóbbi kb. 15 perccel előbb érkezne és 15 perccel később indulna Vácról. A kettévágással és a viszonylatok közötti átfedéssel Budapest és Vác (a csatlakozó vonatokkal) a vonal nagy részéről továbbra is elérhető marad minden órában. A G71-es vonatok kétóránként csak Vácrátótig közlekednének Vác helyett. Emellett a vonal északi része hasonló menetidővel, és a mainál biztosabb átszállással elérhető marad minden órában váci átszállással is.

 

Eljutási lehetőségek hétköznap délután Veresegyház felé a módosított menetrend szerint

Fentiek alapján egy kétóránként közlekedő, FLIRT-motorvonatból álló InterCity/gyorsvonat adódik. A járatsűrűséget kiadja a Vác-Budapest szakasz áteresztőképessége, a motorvonatra pedig a váci irányváltás gyorsítása, valamint a miskolci fővonal sebességkorlátozásai által okozott időveszteség mérséklése miatt van szükség. Mivel a vonat esetében igen fontos a lehető legalacsonyabb Budapest-Miskolc menetidő, továbbá nem cél a Hatvan-Miskolc vonalszakasz valamennyi utasának e vonatra történő zsúfolása, Vác és Miskolc-Tiszai között megállás nélkül kell közlekedni, feszített menetidővel. A lentebb látható menetrendből kiderül, hogy a kerülő útirányon kb. 2:20-25 perces menetidő adódik, ami ugyan az eredeti 1:59-nél rosszabb, de gyorsabb és kényelmesebb, mint ha átszállással és pótlóbuszozással számolnánk. Ráadásul a felújítás kezdete óta a miskolci InterCity-k eleve nagyobb, 2:10-2:20 közötti menetidővel járnak.

menetrend.png

A kerülő irányon közlekedő miskolci InterCity lehetséges menetrendje a reggeli vonatpár esetében

 

707780_1.png

Eljutás Miskolcon túlra

Az alapütemet a Budapest-Miskolc vonalon a felújítás ideje alatt tehát a kétóránként, Vác felé kerülő InterCity adná. Ez az utasok nagy részének megoldást jelent, de fontos kérdés, hogy mi lesz a többiekkel.

Probléma, hogy a Miskolc-Budapest között járó InterCity-k óra fél körül vannak a borsodi megyeszékhelyen, és az összes csatlakozó vonal menetrendje is ennek megfelelően lett felépítve. A kerülőúton közlekedő InterCity viszont - a Vác-Budapest közötti kötöttségek miatt - csak óra egészre tudna Miskolcra érni, így a továbbutazók hosszas várakozásra kényszerülnének. Ennek kiküszöbölése úgy lehetséges, ha a kerültetett InterCity FLIRT-jei szétkapcsolva továbbmennek a főbb irányokba, azaz Hidasnémeti és/vagy Sátoraljaújhely felé. Mivel az InterCity-k indulása és érkezése Miskolc-Tiszai pályaudvaron meglehetősen közel esne egymáshoz, a szerelvényeik ca. 120 percet állnak ott, ezért bőven van idejük továbbmenni.

Akinek marad a pótlóbusz

A Hatvan-Miskolc közötti szakaszról Budapestre utazóknak a pótlóbuszra történő átszállása elkerülhetetlen. Ezért a fő cél az átszállási időveszteség kompenzálása, illetve az átszállások számának csökkentése.

Hatvan és Miskolc között óránkénti gyors/sebesvonatokra van szükség, melyekhez a Keletiig megállás nélkül közlekedő pótlóbuszok csatlakoznának. Célszerű az egyik órában csak Füzesabony és Miskolc között, a másik órában pedig a gyorsvonati megállókban megállni. Ezek mellett érdemes a Debrecenből Füzesabonyba érkező vonatokat Hatvanig (vagy Aszódig) meghosszabbítani; azok tudnák kiszolgálni a Füzesabony és Vámosgyörk közötti kisebb megállókat. Így elérhető, hogy az utasok nagy részének a buszos pótlás ne jelentsen plusz átszállást. A struktúra egyetlen áldozata Eger, ahova azonban eleve nem a vasúti eljutás domináns, tehát ha Hatvan és Budapest között még pótlóbuszra is kell szállni, semmiképpen nem tudna a vasút versenyképes eljutást biztosítani.

A Hatvan és Miskolc közötti vonatokat természetesen ugyancsak szükséges tovább közlekedtetni. Nyíregyháza, mint végpont adja magát, de érdemes a sátoraljaújhelyi villamosvonatású közlekedés (várhatóan júniusi) megindulását követően rögtön gyors és közvetlen vonatokat indítani a zempléni vonalra is.

80a_potlas.png

Mi lesz az elővárosban?

A gyorsvonatok és InterCity-k kiesésével Budapest-Keleti és Pécel között viszonylag szabad a pálya. Itt a mindenhol megálló személyvonatok mellett szükség volna megállás nélkül közlekedő vonatokra is, amelyek mérsékelnék a Pécel és Aszód (illetve Hatvan) közötti pótlóbuszozás okozta időveszteséget.

Mindenképpen szükséges lenne a gödöllői HÉV külső szakaszán a közlekedés sűrítése, és vizsgálni kell a plusz vonatok Cinkota és Gödöllő közötti gyorsításának lehetőségét is.

Az Aszód és Hatvan közötti települések vasúti kiszolgálása az építkezés idején megszüntethető, hiszen ők közvetlen budapesti buszjáratokkal rendelkeznek, melyekkel semmilyen átszállós vasúti változat nem lenne versenyképes.

Tarifa

Alapvető igény, hogy az összes olyan helyközi járaton, amelyek a vasúti kiszolgálásnak potenciálisan alternatívái lehetnek, fogadják el a vasúti jegyeket és bérleteket az építési munkák ideje alatt. Ilyenek például a Bag-Hévízgyörk-Tura felé közlekedő autópályás buszok, vagy a gödöllői hév.

A pótlóbuszhoz csatlakozó vonatokat a lehető legolcsóbbá kell tenni, ezzel valamelyest szintén kompenzáható az átszállási kényszer. Fontos a tarifa csökkentése azért is, hogy lehetőleg ne mindenki a Vác felé menő közvetlen vonattal akarjon utazni, hanem maradjon távolsági utas a részben busszal pótolt vonatokon is. Ez a mostani tarifarendszer eszközeivel legegyszerűbben úgy oldható meg, ha csak a kerülő IC-kre kell pótjegyet váltani (helyjegyet természetesen nem). Ugyanakkor túl drága sem lehet az IC: a kerülő ellenére az eredeti távolságnak megfelelő tarifáért kell a jegyeket árusítani. A Hatvan és Miskolc között járó vonatok esetében a további árcsökkentés érdekében érdemes még alkalmazni a csúcsidőn kívüli 20%-os kedvezményt (@), a vonat közlekedésének időpontjától függetlenül.  A fentieket az alábbi táblázatban lehet jól áttekinteni:

tarifa.png

 

44484225_318528848966405_4326132944499376128_n.jpg

Miskolc-Tiszai feliratú kijelzővel álldogáló Flirtek a Nyugatiban - akár valóra is válhatna a terelt IC

A felújítás idején bevezetett menetrend természetesen még a fenti módosításokkal együtt sem tudná pótolni a normál menetrendben megszokott vonatokat, ugyanakkor a csak buszos pótlásra alapozott rendszerhez képest nagyságrendekkel jobb lenne a helyzet, és nem kellene a munkák befejezése után a nulláról újjáépíteni az utasforgalmat.

Fenti javaslatainkat megküldtük a szolgáltatástervezésben érintett valamennyi szervezetnek, azaz az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, a Közlekedéstudományi Intézetnek, a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft.-nek, valamint a MÁV-Startnak is. Amennyiben válasz érkezik, azonnal közreadjuk.

 

Közlekedő Tömeg Egyesület

Magyar Közlekedési Klub

A bejegyzés trackback címe:

https://kozlekedesiklub.blog.hu/api/trackback/id/tr1614329307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Albu 2018.10.30. 16:31:54

Ha már nem épült meg előtte a Hatvan—Ferihegy nsv., még mindig rendbe lehetne tenni Vácrátót—Vácot, és nem a jelenből kiindulni.

De inkább az egész tárcát átadni a cseheknek! ; )

Lovrin 2018.10.31. 23:06:48

Szerintem már elkéstetek ezzel. Már kb. 1 éve a tenderkiírásnak része volt a vágányzári ütemterv, aminek része Aszód teljes szétbombázása úgy hogy 77-es felől sem lehet bejárni.

Egyébként sajnálatos a belesz*rás amit megengednek az ilyen nagyprojekteknél. Van egy tippem, hogy a projekt megtérülésébe véletlenül sem számítják bele a jól elhúzódó teljes kizárásos vágányzár során keletkező többlet utasperceket, mert lenullázná az összes időnyereséget a következő 20 évre előre és egy vastag mínusz jönne ki a végén.

Sir Gombóc 2018.11.01. 00:05:15

Amit a keretesben a 30a bizberről írtatok, az szimplán nem igaz. Még a hibákkal együtt is jóval gördülékenyebb és pontosabb a vonatközlekedés.

Budapest HBF 2018.11.04. 19:50:56

@Lovrin: Az egész azon múlik, hogy a politikai szervezetek részéről valaki felvállalja-e a nyomásgyakorlást. Műszakilag a dolog nyilvánvaló, hogy nem okozna gondot, még pénzben sem. Aszódra amúgy is be fognak járni kelet felől óránként egy vonattal, a váltókörzetet pedig nem fogják 10 hónapig csinálni. Most a következő lépés az lesz, hogy megkeressük az összes érintett polgármestert és országgyűlési képviselőt, hátha ők tundak elég nyomást gyakorolni a NIF-re és a kivitelezőre.

Budapest HBF 2018.11.04. 19:52:42

@Sir Gombóc: Minél? Nyilván ha a szétesett pályával, meg a Siemens-Halske/VES összvérekkel hasonlítjuk össze, akkor jobb a helyzet, persze, de ahhoz képest, amennyibe az egész került, hát, elszomorító a helyzet. Ráadásul régóta ismert, konkrét műszaki problémákról van szó, amelyeket évek óta képtelenek megoldani.

totii 2018.11.06. 12:53:11

A Vác-Aszód-Miskolc útvonalon keresztül a Pozsony-Kassa táv megtehető 5 óra 15 perc alatt. A leggyorsabb kapcsolat most Zsolnán keresztül 4:35.

GöTi 2018.11.19. 21:29:43

Tarifarendszer...

MÁV / VOLÁN / helyi városi cégek / alternatív

1. Városi közlekedésben jellemzően 400 Ft egy buszon váltott vonaljegy akár száz méterre is. VOLÁN buszon 30 km körüli távot is megtehetek ennyiért. Milyen többlet mértékben finanszírozzák az adófizetők az olcsóbb falusi telkeken építkezők közlekedését?

2. Miskolc - Budapest utazás
vasúton jellemzően 3700..4000 forint és 2 óra 20 perc menetidő;
Oszkárral 2000..2200 forint és 2 óra menetidő.

Miről beszélünk?

GöTi 2018.11.20. 08:13:57

3. A VOLÁN bakteragyú tarifa meghatározói több pénzt kérnek tőlem, ha a Miskolc - Tiszaújváros utat lassabban, a kis falvakba betérve teszi meg a járat...

Mézesmázos Mózes 2018.12.08. 09:35:50

Jó meglátások, de valószínűleg már tényleg későn...
A kerülő IC-hez két extra javaslatot tennék azért:
- Vácon csak forgalmi okból kellene megállítani, elkerülendő azt hogy a budapesti elővárosi forgalom járatsűrítésként tekintsen rá
- ellenben megállítanám Füzesabonyban éppen az egri és a tiszafüredi csatlakozások fenntartása végett

Jen Bacher 2019.01.21. 23:51:59

Mondhatjuk, hogy a Közlekedési Klub és a Közlekedőtömeg Egyesületek javaslatai, a civilek által koordinált levélküldések eredménytelenek, és visszhang nélkül maradtak? A vágányzári menetrendet az eredetileg kitalált pótlással meghirdették, a javaslatokból semmit nem vettek figyelembe. Gondolom, a kezdeményező egyesületeknek pedig, ugyanúgy, mint a javaslatot támogató, a megrendelőhöz, és szolgáltatóhoz forduló civileknek pedig semmiféle választ nem adtak. Ja márciusban véget ér a hasonlóan botrányos pécsi pótlás, mely több, mint egy évig tartott. a pécsi IC-k menetideje változatlanul 2 óra 55 perc lesz. Akkor most ez miért volt?

Terézágyú 2019.01.24. 12:27:35

Ezek az elkerülő útvonalak marhára nem mennek nálunk... Egyszer egy baleset miatt a miskolci gyorsot Szolnok-Újszász felé terelték el, de 5 (öt!) órát késett - csak Hatvanig!!!!
süti beállítások módosítása